Over

‘‘The danger of a single story, de TED Talk van schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie vormt de grote inspiratiebron in al mijn werk. Er bestaat niet één waarheid, er is niet één verhaal. Het naast elkaar leggen van verschillende ervaringen en daarmee verschillende waarheden, om op die manier voorbij de eigen vaak vastgeroeste denkpatronen te komen, is wat mij in mijn werk drijft. Of ik nu schrijf, theater maak, een debat leid of een programma maak, het uitgangspunt is altijd om een diversiteit aan verhalen, geschiedenissen en meningen bij elkaar te brengen.’

Na haar Bachelor Taal en Cultuurstudies (UU) en een Master Conflict Studies and Human Rights (UU), kreeg Mirthe Frese een baan als programmamaker bij De Balie. Daar ontwikkelde ze een geheel eigen oeuvre. Ze stond aan de wieg van succesvolle en langlopende series als De Vrijheidslezing, Het Midden Oosten Report, Grote Denkers en Generatie IK. Programma’s op het snijvlak van maatschappij, politiek en kunst. Muziek, theater en literatuur gekoppeld aan urgente maatschappelijke en politieke vraagstukken.

In 2018 schreef en speelde ze voor Theater Na de Dam haar eerste solovoorstelling, Retourtje Polen. Datzelfde jaar werd ze door uitgeverij Nijgh & Van Ditmar gecontracteerd voor het schrijven van een historische familie roman.

Sinds eind 2018 werkt Mirthe als zelfstandig moderator, schrijver en theatermaker.